De kauw (Corvus monedula) behoort tot de kraaiachtigen en is een van de kleinste leden van deze familie (34-39 cm lang).

Ze eten ongewervelde dieren zoals insecten, maar ook zaden, granen en in de stad broodkruimels en etensafval. Ook lusten ze voedsel als kattenbrokken. Kauwen zijn opportunisten die ook in de omgeving van de mens vrij makkelijk voedsel vinden.

Kauwen zijn intelligente vogels die wel als huisdier werden gehouden en die, vooral als ze als jong al met de mens in contact komen, erg tam kunnen worden. Het is tegenwoordig echter wettelijk niet meer toegestaan om Kauwen te houden. Dit is overigens ook geen sinecure - Kauwen zijn zeer energieke vogels en in een kooitje kwijnen ze weg; als ze ouder worden gaan ze vaak een soort paarbinding aan met hun verzorger en zien de rest van het gezin niet meer staan. Ze kunnen zelfs jaloers en agressief reageren op andere mensen.

De overlast van deze vogels beperkt zich bijna altijd tot geluidsoverlast in de vroege ochtend. Met het scare sound systeem kunnen alle problemen met kraaiachtigen opgelost worden. Het is wel noodzakelijk een ontheffing te bekomen voor het curatief handelen.